Skip to content

Η ΠΦΠΟ, ο covid19 και τα ζώα εν καιρώ πανδημίας !!!

Η ΠΦΠΟ, ο covid19 και τα ζώα εν καιρώ πανδημίας: Απολογισμός των δράσεων και προσπαθειών μας

Στην δύσκολη περίοδο των δυο περίπου μηνών ,που διήρκεσαν τα μέτρα και οι έλεγχοι για τον κορωνοιό η Ομοσπονδία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθούν οι συνέπειες των μέτρων στα ζώα .

Έτσι , δίκην απολογισμού , θα θέλαμε να μοιραστούμε με όλους τις κεντρικές δράσεις μας, γιατί στην καθημερινότητα δώσαμε πολλές και μικρές μάχες για να τα βοηθήσουμε .

Οι βασικές ενδεικτικές μας ενέργειές μας συνοψίζονται στα παρακάτω :

 1. Μετά από έκκληση μας σε εταιρίες για δωρεές σε τροφές , ανταποκρίθηκαν ορισμένες από αυτές και έτσι μοιράσαμε περίπου 3 τόνους τροφή σε πεινασμένα ζώα , κυρίως στην περιοχή Αττικής που υπήρχε το μεγαλύτερο πρόβλημα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Οι εταιρίες που ανταποκρίθηκαν ήταν η MarsRoyal Canin ,Purina και τα Ελληνικά Μarket  .

 1. Με την καθημερινή προτροπή, πίεση και επαγρύπνηση της Προέδρου της Π.Φ.Π.Ο. μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναγκάσαμε πολλούς Δήμους να δώσουν εκτάκτως και λόγω μέτρων τροφές σε φιλοζωικούς Συλλόγους αλλά και μεμονωμένους εθελοντές φιλόζωους πολίτες, που μεριμνούσαν καθημερινά για τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Όλο και πιο πολλοί σύλλογοι και πολίτες μας ζητούσαν με τα ποστ μας στο fb να πιέσουμε τους Δήμους , ώστε να δραστηριοποιηθούν και να τους δοθούν τροφές πράγμα που κάναμε σχεδόν καθημερινά . Με τις διαρκείς δημοσιεύσεις της δημιουργήσαμε ένα κλίμα συναγωνισμού των Δημάρχων κι έτσι οι ποσότητες που προσέφεραν γίνονταν όλο και μεγαλύτερες.

 1. Ήρθαμε σε επικοινωνία με τον Καθηγητή ιολογίας της Πανεπιστημιακής Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ.Σπυρίδωνα Κρήτα, και ζητήσαμε γνωμοδοτήσεις τις οποίες και λάβαμε και δημοσιεύσαμε αμέσως, όπου τονίζονταν, ότι τα ζώα δεν μολύνουν και δεν μολύνονται από τον ιό κι έτσι προλάβαμε σωρεία εγκαταλείψεων ζώων συντροφιάς στη χώρα μας. Οι αναδημοσιεύσεις ήταν πολυάριθμες και συνεπώς και η διάχυση της ενημέρωσης αυτής.

 1. Πριν ακόμα ξεκινήσουν τα μέτρα λόγω της κρίσης πανδημίας (16/03), αποστείλαμε επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και στον Αρχηγό και Επιτελάρχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να προνοήσουν για ειδική άδεια σε περίπτωση lockdown των εθελοντών που έβγαιναν καθημερινά στους δρόμους για τάισμα, φροντίδα και μεταφορά ζώων σε ανάγκη για περίθαλψη

 2. Αποστείλαμε επιστολή στον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιο (17/03 )με την οποία ζητούσαμε

  α. να δώσει οδηγίες στους Δήμους της χώρας προκειμένου να χορηγήσουν εκτάκτως τροφές για τη σίτιση των αδέσποτων, εν όψει αναμενόμενου lockdown και όντως έγινε.

  β. να ληφθεί πρόνοια για τα αδέσποτα που παρέμειναν έγκλειστα σε χώρους δημόσιους που έκλεισαν λόγω των μέτρων κατά του ιού.

  γ. να ληφθεί πρόνοια για τα ζώα και τους πολίτες σε περίπτωση καραντίνας στο σπίτι των πολιτών. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έστειλε επιστολή παραίνεσης στους Δήμους.

 3. Αποστείλαμε επιστολές έκκλησης σχετικά με την κυκλοφορία των εθελοντών και εκτός Δήμου τους, στον Πρωθυπουργό, στα Κόμματα του κοινοβουλίου, στους Υπουργούς αλλά δυστυχώς η έκκλησή μας δεν είχε αποτέλεσμα με πολλές συνέπειες για τα ζώα ,που δεν θα μάθουμε ποτέ.

  Για το ειδικό θέμα παροχής ειδικής άδειας κυκλοφορίας των πολιτών που έπρεπε να σιτίσουν ζώα έγκλειστα σε χώρους εκτός δήμου, στείλαμε επιστολή έκκλησης ακόμα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  Νέα επιστολή στον Υφυπουργό Εσωτερικών , όπου εντοπίζαμε την αδράνεια πολλών Δήμων και ζητούσαμε τη λήψη μέτρων εκ μέρους του Υπουργείου.

 4.  Δημοσιεύαμε διαρκώς άρθρα ενημερωτικά,δώσαμε αρκετές συνεντεύξεις στα ΜΜΕ,καταγγείλαμε Δήμους που δεν ανταποκρίνονταν   στο κάλεσμα και στις υποχρεώσεις τους.
 5. Τα στελέχη της Π.Φ.Π.Ο ήταν καθημερινά, κάθε ώρα, και επί δύο τουλάχιστον μήνες, ακόμα και με ελάχιστο ύπνο σε onlineενημέρωση της φιλοζωικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα των πολιτών, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές, προλαβαίνοντας λάθος κινήσεις, και προσπαθώντας αδιαλείπτως να βοηθηθούν τα ζώα και να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις σ’ αυτά λόγω της κρίσης πανδημίας.